De tweede dag van het Bedrijvenfestival Schiedam in het kader van Schiedam Viert 750 was een daverend succes. Op de zonnige zaterdag 17 mei trokken zo’n 1500 Schiedammers van 18-plus fietsend en lopend naar het Dutch Distillers District bij de Buitenhaven en naar de Lange Haven om bij de distillateurs een kijkje in de keuken te nemen. De meester-distillateurs zelf legden met veel plezier en trots aan groepen bezoekers uit hoe zij hun jenevers, gins, rums, wodka’s en limonchello maken. Na het kijken, luisteren en ruiken werd er her en der vanzelfsprekend ook geproefd van al die mooie producten, al dan niet in cocktails. De meeste distillateurs zetten bij de overweldigende aandacht hun deuren gewoon voor iedereen wijd open, en vroegen niet meer naar entree-tickets.
Eindelijk naar Nolet
Grote favoriet deze zaterdag was Nolet Family Distillery waar maar liefst 600 bezoekers werden rondgeleid door de molen aan de Hoofdstraat, langs de echte Ketel1 die werd gestookt door Peter Pelgrom, langs de productielijnen, door de tunnel onder de Buitenhaven door, naar het moderne hoogbouwmagazijn aan de andere zijde van de haven. De familie Nolet zelf en 35 medewerkers legden zelf en aan de hand van filmpjes langs de route uit hoe er miljoenen liters Ketel1 en andere Nolet-producten de fabriek verlaten. Een bezoeker verzuchtte dat ze al dertig jaar bij Nolet wilde binnenkijken, en dat het nu dé dag was: “Eindelijk naar Nolet! Het voelt als de gouden wikkel winnen van de chocoladefabriek van Willie Wonka”. Bob Nolet zegt lachend: “Ik ben vandaag meer fotograaf dan distillateur, want iedereen wil op de foto bij Ketel1”. Na de flinke route kreeg elke bezoeker een goodie-bag mee en konden zij tegen korting inschrijven voor Nolet-producten die zij via de lokale slijters kunnen ophalen. Afsluitend gingen velen tevreden op de foto met de fleurige Ketel1 auto’s.
Bijen en citroenen
Serious Bee Distillers en Schietroen hadden het terrein voor hun micro-distilleerderij feestelijk ingericht met cocktailmaker Arton Haxhoviti, waar de ruim 300 bezoekers in het zonnetje hun wachttijd met een mooie cocktail of mocktail (nul procent alcohol) konden afblussen. Meester-distillateur Alwine van Winsen vertelde boeiend over hun inzet met de distilleerderij voor de bijen die ‘noodgedwongen’ leidde tot de productie van tal van prijswinnende jenevers, gins en rums waarmee ze de bijenvolken kunnen betalen. Hun Diamant Gin speelt nu een hoofdrol in de 750-film De Familie.
Imker Artur Bosscher verkocht ter plekke zijn kersverse honing en wees op de mogelijke adoptie van een gezonde bijen-koningin. Twee groepen maakten er die middag onder begeleiding van distillateur Rob van der Gaag met veel plezier hun eigen gin.
De dertigers Yuri Nooteboom en Tim Lansbergen van Schietroen spraken hun grote groepen bezoekers buiten al toe over hun grappige schreden op het Schiedamse limonchello-pad. Binnen lieten zij het productieproces zien, lieten proeven en verkochten zij de feestelijke 750-versie van hun flessen. “Dit is de eerste keer dat we de deuren openzetten, en dat smaakt echt naar meer. We hebben zoveel complimenten gehad!”
Jenever-geschiedenis en likeuren
Vrijwilliger Gerard Sloos en zijn vrouw Kitty van Golden trokken de bezoekers mee langs een paar eeuwen jenever-geschiedenis in het Depot van het Jenevermuseum dat aan het befaamde, veel gefilmde straatje van De Kuyper ligt. De duizenden flessen, brandmerken, etiketten, archieven, ‘jeneveralia’ en posters werden uitgebreid gefotografeerd en bewonderd. “Conserveren is vergaren, telkens weer kiezen en wegdoen”, benadrukte Gerard. Kitty zorgt een dag per week voor het digitaliseren van de collectie die je nu voor een groot deel al online kunt bewonderen.
Hoe Koninklijke De Kuyper in 330 jaar tijd de allerbeste likeuren-producent ter wereld werd, legde meester-distillateur Ronald Mol van De Kuyper heel beeldend uit. “De Kuyper wilde zich onderscheiden van alle jeneverproducenten, en dat is gelukt met alle likeuren.” Aandachtig volgden de drie groepen zijn prachtige verhalen achter de likeuren, en ze liepen mee langs de schitterende koperen ketels en verzonken vloerbakken. De (betalende) bezoekers werden verrast met een goodie-bag met een feest-fles voor 750 JAAR SCHIEDAM en 330 JAAR KONINKLIJKE DE KUYPER en een paar sokken met cocktailprint.
Branderij wil kolenfilter
In de Historische Branderij De Gekroonde Brandersketel naast het Jenevermuseum aan de Lange Haven lieten brandersknecht Renata Gvozden en meesterbrander Lex Craamer zien hoe je als brander van water, mout, rogge en gist de moutwijn kunt branden: de basis voor jenever en gin. Renata: “Helaas kunnen we al anderhalf jaar niet zelf stoken met onze kolengestookte brander, want we wachten op de toestemming voor een kolenfilter die de lucht naar buiten filtert. Daarom zijn we nu aangewezen op een beperkte gasbrander die op de binnenplaats staat.” Ook stoker Lex kan niet wachten tot hij weer ouderwets kan stoken en branden: “Het geluid van de pruttelende bakken, de geur van mout, de hitte van de ketels, de spanning van je product!”
Onder De Boompjes bruist
Hayo Flink, meester-distilleerder bij Onder De Boompjes schrok toen hij om 10.00 uur de deuren opende en een enorme groep bezoekers voor de deur zag staan: “Wat een fantastische dag is het geworden! Veel Schiedammers kennen ons niet. Wij maken veel in opdracht van internationale klanten, maar ook bijvoorbeeld voor chefkoks als de helaas overleden Jonnie Boer.” De stomende ketel, de geur van jeneverbessen en sinaasappelschillen en lavendel maakte nieuwsgierig. “Iedereen was echt geïnteresseerd en er werden leuke vragen gesteld.”
Wethouder Anouschka Biekman van o.a. Toerisme sloot de dag af met een dankwoord aan alle betrokken distillateurs die ook deze dag het Distillers District internationaal op de kaart zetten.
Tanisha Pronk en Marco Spruit Bleeker van het Jenevermuseum zorgden er voor een verrassing. Zij namen vier wereldberoemde cocktailmakers mee die dit weekend Schiedam bezoeken in het kader van World Cocktail Weekend. Met een bak vol ingrediënten zorgden Janis Karlsons uit Letland, Dasha Vershynina uit Oekraïne, Vasilis Kepenikis uit Griekenland en Sam Atkinson uit de U.S.A. voor verrassende cocktails met de dranken van Onder De Boompjes.
Mogelijk gemaakt
Het Bedrijvenfestival wordt mede mogelijk gemaakt door tal van sponsors, de deelnemende bedrijven en Stichting Schiedam Viert 750. Voorzitter van het stichtingsbestuur Anke Bodewes is heel blij met de successen van het Bedrijvenfestival Schiedam en de inzet van organisator Janet van Huisstede. Op 28 juni staat het Bedrijvenfestival Schiedam in het teken van het MKB & de Zorg en op 6 september van Havens & Offshore. Volg Bedrijven Festival Schiedam voor de laatste updates.
Foto’s: Polina Nasedkina en Janet van Huisstede