Abdelkader Benali in ‘Schoen verhalenhuis’ op de Hoogstraat in galerie158

De Hoogstraat was jarenlang de winkelstraat van Schiedam. Volgens oude Schiedammers moest je er in het weekeinde bijna ‘over de hoofden lopen’. Alle soorten winkels zaten hier van slagerij tot platenzaak en van kapper tot schoenenwinkel. De meeste van deze winkels zijn vertrokken, maar de herinnering blijft.

Bekend en bekroond auteur Abdelkader Benali neemt op uitnodiging van Margi Geerlinks zijn intrek in Geerlinks’ galerie in de Hoogstraat in Schiedam. Hij ontvangt Schiedammers die hun verhaal vertellen over de schoenenwinkel van Van den Hoven die jarenlang was gevestigd in pandnummer 156-158 waar de galerie sinds 2018 is gevestigd. Abdelkader kocht als kind jarenlang zijn schoenen bij van den Hoven in Schiedam. Zijn vader die een slagerij in Rotterdam West runde kon op zijn vrije donderdagavond met de kleine Abdelkader naar de koopavond in Schiedam om daar 2 keer per jaar nieuwe schoenen te kopen.

Van den Hoven schoenmode was jarenlang een begrip op de Hoogstraat. Op radio Rijmond kon je zelfs een gezongen commercial horen over de winkel.

Een ander voorbeeld van zo’n schoenverhaal is dat van Semra Placo. Margi ontving haar in galerie 158 en zij deed haar verhaal. Zij kwam begin jaren 90 vanuit Joegoslavië vluchtte met haar ouders en zusje en kwam in Schiedam terecht. Van den Hoven verkocht ECCO schoenen. Goede schoenen die de vluchtelingen graag wilden kopen maar niet konden betalen. Van den Hoven gaf de schoenen mee voor het bedrag van 25 gulden want dat was het bedrag dat ze konden uitgeven. Het was een warm welkom en een start van een langdurige relatie met de schoenenwinkel op de Hoogstraat. Van den Hoven liep niet naast zijn schoenen maar verplaatste zich in de schoenen van Semra haar ouders.

Heb jij een schoenverhaal? Je eerste schoentjes, de laatste schoenen, de oudste schoen (begijn schoentje i.s.m het archief en het museum), de bekendste schoenen, de grootste en de kleinste schoenenkast van Schiedam? Schoenen van bekende en onbekende Schiedammers. Een voorbeeld zouden de voetbalschoenen kunnen zijn van oud-burgemeester Cor Lamers die lange tijd keeper was van het burgemeester elftal. Ook het poetsen van schoenen kan een mooi onderwerp zijn. Poets jij nog wekelijks schoenen? Welke herinnering roept dit op? Hoe zit het met de duurzaamheid van de schoen? En welke verhalen zijn er over de verschillende schoenmakers uit Schiedam?

Dit in samenwerking met het archief en musea.

Op dinsdag 18 maart 2025 wordt de galerie weer schoenwinkel en start het ophalen van verhalen met ‘bijzondere’ schoenen.

De verhalen ziet en leest u in een tentoonstelling in galerie 158 die van 18 maart t/m juni 2025 is omgetoverd in een schoenenwinkel. Bij deze tentoonstelling zijn verschillende kunstenaars betrokken.