Half miljoen voor plannen Schiedam viert 750

De Stichting Schiedam viert 750 steunt 21 plannen voor de viering van 750 jaar stadsrechten voor Schiedam volgend jaar. In de eerste aanvraagronde is bijna een half miljoen toegezegd aan diverse plannen die moeten zorgen voor een feestelijk programma voor en door alle Schiedammers.

In totaal zijn 37 aanvragen ingediend. “Het toont aan hoeveel creativiteit en organisatiekracht er in de Schiedamse gemeenschap zit”, vertelt een trotse Anke Bodewes, voorzitter van Stichting Schiedam viert 750. Twaalf projecten zijn aangehouden, met aanpassingen kunnen die mogelijk bij een volgende ronde alsnog subsidie krijgen.

Honderden Schiedammers

Met de gehonoreerde plannen worden meer dan honderdduizend mensen bereikt schat de organisatie in. “En honderden Schiedammers zijn straks betrokken bij de uitvoering van de plannen”, vertelt Bodewes.

“Het zijn stuk voor stuk originele plannen, zeer divers van aard”, constateert Bodewes tevreden. “Ze dragen allemaal op eigen wijze bij aan Schiedam, niet alleen voor dit unieke jubileumjaar maar met blijvende meerwaarde.”

Positieve energie

Dat is ook de inzet, van zowel de stichting als de gemeente. Wethouder Anouschka Biekman is trots op alle positieve energie die loskomt vanuit de stad. “Niets voor niets is het motto Schiedam viert de toekomst”, zegt de wethouder. Zo is er een initiatief om acht muziekverenigingen samen te laten werken om muziek te maken bij monumenten. “Laat dit een springplank zijn voor de toekomst!”

Het aanbod is divers. Zo zijn er plannen voor onder meer seniorenbrunches in alle wijken, een historische avonturenroman voor achtduizend kinderen, een veelheid aan podiumkunsten, een fotografieproject, een hardloopevenement voor alle leeftijden en nog veel meer.

Nog drie rondes

Wie nog mooie plannen heeft voor het jubileumjaar kan die nog later indienen, er volgen nog drie aanvraagrondes waarvan de eerstvolgende van 1 juli tot 8 september loopt. Inwoners kunnen voor kleine projecten tot 1.500 euro aanvragen. Organisaties die grotere plannen hebben kunnen  tot 5.000, 10.000, 25.000 of 50.000 euro aanvragen. “We hebben al mooie plannen binnen, maar we hopen dat iedereen met een goed idee zich meldt”, vertelt Bodewes. “Ook mensen die zoiets nog nooit hebben gedaan zijn meer dan welkom, ze hoeven het ook niet alleen te doen.”

Voor de tweede ronde wordt een inloopavond georganiseerd, die is op 10 juli met de inloop vanaf 19:30 uur. De aanvang is 20:00 in het Wennekerpand. Hier krijgen bezoekers informatie hoe ze een aanvraag kunnen doen bij Stichting Schiedam viert 750.